Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Η υπομονή και η υπακοή στο γάμο


Γέροντος Παύλου Νικηταρά 

Συνεβούλευε ο γέροντας ένα πνευματικό του ζευγάρι τα ακόλουθα: 
«Είσθε πράγματι αξιολύπητοι κι εγώ δεν μπορώ να παρηγορήσω τον εαυτόν μου μ’ αυτό το κατάντημά σας. Λυπούμαι αφάνταστα που δώσατε το δικαίωμα στον διάβολο να σας κοσκινήση, όπως ο γεωργός κοσκινίζει το σιτάρι. 
Αναρωτιέμαι μήπως δεν ήμουνα ο κατάλληλος καπετάνιος και οδήγησα το σκάφος των ψυχών σας εις τους βράχους και συνετρίβη; Από την μία μεριά ένας ήσυχος κι ήρεμος άνθρωπος να φτάσει να διαλοστέλνη, να βλασφημά, χωρίς να αισθάνεται καμμίαν τύψιν συνειδήσεως και από την άλλη μια κατηχήτρια που κήρυττε τον Χριστόν, να προσκυνά τον Σατανάν και να του ζητά βοήθεια! 

Πράγματι λυπάμαι τον σύζυγο, διότι τον έχει τυφλώσει ο πειρασμός…. Μόνον με την δυνατή προσευχή στα γόνατα ημπορεί να κάμη ο Θεός το θαύμα Του και ν’ ανανήψη ο πτωχός….! Ελόγου σου με τα νεύρα σου ενόμιζες ότι θα κατώρθωνες το παν και έφθασες σ’ αυτό το σημείον που βρίσκεσαι σήμερον. Εάν εξ αρχής έκανες υπακοή και καλλιεργούσες την υπομονήν θα είχαμε πολύ καλύτερον αποτέλεσμα. Θα είχες φτιάξει το σπίτι σου., ενώ τώρα με τον εγωϊσμό του ο άλλος αντιδρά και γίνεται αγεφύρωτον το μεταξύ σας διάστημα κι ευρύνεται το χάσμα μεταξύ των δύο συζύγων. Χορεύει ο σατανάς από την χαρά του, σας έκαμε άνω κάτω. Κι έμενα τον ανάξιον λειτουργόν Του δεν μ’ ακούει που Τον ικετεύω σε κάθε λειτουργία και προσευχή μου να σας βοηθήση. 

Μόνον ελικρινής μετάνοια θα σώση την κατάστασην κι όχι σκέψεις αυτοκτονίας. Μόνον οι άπιστοι φθάνουν σ’ αυτήν την καταραμένη σκέψιν. Κοντά μας έιναι ο Χριστός, αυτός θα μας σώση αν πέσουμε στα πόδια Του!».

Απόσπασμα από το βιβλίο «Σύγχρονες Πατερικές Μορφές» 
Πνευματικές νουθεσίες από το νησί της Αποκαλύψεως Γέροντος Παύλου Νικηταρά 
του Πρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Στ.Χριστοδούλου
 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου