Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΓΙΑ ΔΟΜΝΙΚΗ(+8 Ιανουαρίου)

Η Αγία Δομνίκη σε τοιχογραφία της Μονής Πάσερεα(πηγή)
Στήν Καρθαγένη της Αφρικής, εκεί όπου ό  ήλιος ρίχνει τις πιο καυτές ακτίνες του και ή ασιτία δέρνει αλύπητα ακόμα και σήμερα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, γεννήθηκε ή Αγία Δομνίκη. Όταν έφτασε σε νεαρή ηλικία, για προσωπικούς λόγους έρχεται στην Κωνσταντινούπολη, το 384, μαζί με άλλες τέσσερις συνομήλικες. Τότε αυτοκράτορας  ήταν ό Μέγας Θεοδόσιος και Πατριάρχης ό Νεκτάριος. Μόλις γνωρίζει τη Δομνίκη ό Πατριάρχης Νεκτάριος(381-397)και μετά από θεία αποκάλυψη  την βαπτίζει και μετά την κάνει μοναχή. 
Στή χριστιανική μοναχική ζωή διακρίνεται νωρίς ή Αγία για την πίστη της, το ζήλο, την αφοσίωση της στη φιλανθρωπία και, προπάντων, για την αγνότητα της ψυχής της, αποδεικνύοντας και αυτή με τη ζωή της τα λόγια του Κυρίου μας στους μαθητές Του και, κατ' επέκταση, σε όσους Τον ακολουθούν: "Σεις τώρα είσθε καθαροί. Και σας έχει καθαρίσει ό λόγος της αληθείας, πού σας έχω πει και διδάξει"(Ιωαν ΙΕ,3).Έκανε και θαύματα.Μάλιστα προείπε στον αυτοκράτορα την ημέρα του θανάτου του Ή ηθική καθαρότητα της Αγίας Δομνίκης, συνδυασμένη με την αξιοθαύμαστη ταπεινοφροσύνη της, είχε τέτοια απήχηση στη συνείδηση της Εκκλησίας μας, ώστε να την κατατάξει στο χορό των Αγίων της. 

5 σχόλια:

  1. καλησπερα και καλη χρονια!! διαβαζω με μεγαλη χαρα τις αναρτησεις σου. ειμαι και εγω πρεσβυτερα με 3 παιδακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή και ευλογημένη χρονιά!Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας ενδυναμώνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια, πραγματικά σας θαυμάζω για τις αναρτήσεις σας! Σας εύχομαι καλή χρονιά γεμάτη υγεία και χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα , θα ήθελα να με ενημερώσετε εάν υπάρχει κάπου είτε μοναστήρι η εκκλησία της Αγίας Δομινίκη γιατί η κόρη μου θα ήθελε να πάει να προκινησει , σπουδάζει Μαία και έμαθε ότι είναι προστάτιδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη..Καθώς έψαχνα για την Αγία Δομνικη βρήκα στο blog σας πληροφοριες. Θα ήθελα αν μπορείτε και γνωρίζεται αν υπάρχει εκκλησία η μοναστήρι της Αγίας. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου απαντούσατε. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή