Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς έφτιαχναν στο Πόντο προζύμι με βασιλικό του Σταυρού

psomi_pontos_101845712.jpg
Στον Πόντο οι νοικοκυρές έφτιαχναν προζύμι με Βασιλικό στις 14 Σεπτεμβρίου εορτή της Ύψωσεως του Τιμίου Σταυρού και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού.
Μετά τη λειτουργία, έπαιρναν ένα κλωνί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα και το έβαζαν σε ένα ποτήρι με νερό. Το σκέπαζαν και το άφηναν όλο το βράδυ.
Την άλλη μέρα έβγαζαν τον βασιλικό, ζέσταιναν λίγο το νερό και έριχναν μέσα λίγο αλεύρι και γινόταν ένας αραιός χυλός. Το σκέπαζαν με πετσέτα και από πάνω τοποθετούσαν το βασιλικό. Το άφηναν όλη μέρα. 
Την άλλη μέρα το πρωί συμπλήρωναν λίγο χλιαρό λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι ακόμη και το άφηναν και πάλι τυλιγμένο. Το βράδι έκαναν πάλι το ίδιο με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και το άφηναν τυλιγμένο έως το πρωί. Δηλαδή επαναλάμβαναν τη διαδικασία τρεις φορές.
Το προζύμι το φύλαγαν μέσα σε σακιά μαζί με το αλεύρι και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού ή πρόσφορου και κάθε φορά κρατούσαν λίγο ζυμάρι για την επόμενη φορά. 
Το περίεργο είναι ότι το προζύμι φούσκωνε χωρίς προσθήκη μαγιάς και το απέδιδαν στην "χάριν" του Τιμίου Σταυρού.
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr 

1 σχόλιο:

  1. Και η μητέρα μου εδώ και χρόνια ζυμώνει τα πρόσφορα με προζύμι που φυλάει (στο ψυγείο, όχι σε αλεύρι) και που το έχει πιάσει με το κλωνάρι του βασιλικού που μοίρασε ο ιερέας την ημέρα του Σταυρού. Ανακάτεψε χλιαρό νερό με αλεύρι, έβαλε μέσα το κλωνάρι και αυτό φούσκωσε μετά από ώρα. Αρχισε να ζυμώνει και φύλαξε ένα μέρος από το ζυμάρι για προζύμι, το οποίο διατηρείται για
    χρόνια με την προυπόθεση να ζυμώνουμε πρόσφορο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή