Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Προζύμι δίχως μαγιά με το βασιλικό του Τιμίου Σταυρού

Αρκετές νοικοκυρές πιστές στην παράδοση, που ακόμα ζυμώνουν στο σπίτι τους συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο που είναι ταυτόχρονα και ένα θαύμα. Αυτό γίνεται δύο φορές το χρόνο. Στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14 Σεμπτεβρίου και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως. Ποιο είναι αυτό; Η παρασκευή νέου προζυμιού.


Πώς γίνεται αυτή;
Πέρνουν οι νοικοκυρές ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Σ’ ένα δοχείο βάζουν λίγο χλιαρό νερό. Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού. Άλλες νοικοκυρές συνηθίζουν να βράζουν τον βασιλικό και αυτό το χλιαρό νερό να το χρησιμοποιούν στην παρασκευή του χυλού. Τυλίγουν το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουν μερικές ώρες «να γίνει». Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς, δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.

zymi3

Βρεθήκαμε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και είδαμε το εξής θαυμαστό και το μαρτυρούμε.
Πίσω από το προσκυνητάρι της εικόνας του Ευαγγελισμού πού βρίσκεται στο Καθολικό της Μονής βρίσκονται δύο ράφια. Οι πατέρες που έχουν το διακόνημα να ζυμώνουν τα πρόσφορα και τα ψωμιά έφεραν ένα δοχείο με το χυλό και το τοποθέτησαν στο κάτω ράφι. Στο πάνω ράφι βάζουν μετά την ακολουθία το βασιλικό με τον τίμιο σταυρό. Στο χυλό επάνω δεν βάζουν απολύτως τίποτε. Με την ενέργεια του Τιμίου Σταυρού μεταβάλλεται σε προζύμι. Μεγάλα και θαυμαστα τα έργα σου Κύριε!
Ένα αυτόπτης μάρτυρας.

ΠΗΓΗ

5 σχόλια:

  1. Η μητέρα μου, μου είπε πως έφτιαξε ζύμη με βασιλικό όχι προερχόμενο από τον Τίμιο Σταυρό και ζύμωσε κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλοί λαοί φτιάχνουν προζύμι χωρίς μαγιά εδώ και αιώνες. Ο βασιλικός μπαίνει για ευλογία (και για άρωμα), δε σημαίνει όμως αυτό ότι συμβαίνει κάποιο θαύμα. Δείτε εδώ αν θέλετε:
    http://www.veganbaking.net/articles/guides/how-to-make-a-wild-yeast-starter

    Κι εγώ πρόσφατα το έμαθα. Καλό είναι να τα ξέρουμε αυτά, για να μη μας λένε ευκολόπιστους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και βεβαια υπαρχουν συνταγές χωρίς μαγια αλλά βαζουν μεσα ή μπυρα ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.Παντως σε καμιά περίπτωση δεν θυμίζει ψωμί με μαγια!!!Επίσης ειναι εντελως αγευστο.Στην περίπτωση με τον βασιλικό φουσκώνει ο χυλός.Χωρίς μαγιά δεν φουσκώνει ο χυλός με τίποτα.Στην περίπτωση που λέτε εσεις απλως φουσκώνει το ψωμί όταν το βαλεις στον φούρνο.Συνεπώς άκυρο αυτό που λέτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δείτε τη σελίδα που σας έδωσα. Δε μιλάει για ψωμί με μπύρα ή με φαρίνα. Δίνει οδηγίες για να φτιάξεις προζύμι. Το αλεύρι αναπτύσσει από μόνο του μύκητες όταν ανακατευτεί με νερό και σε επαφή με τον αέρα (εννοώ ζυμομύκητες, όχι μούχλα). Βγαίνει κανονικό ζωντανό προζύμι το οποίο θα πρέπει να "ταϊζεις" και θα μεγαλώνει. Έτσι φτιάχνουν προζύμι στο εξωτερικό και μη ορθόδοξοι.
    Η σελίδα είναι μια από τις πάμπολλες που θα σας βγάλει το google αν κάνετε κατάλληλη αναζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρασκευαζοντας προζυμη χωρις τον βασιλικο του Τιμιου Σταυρου θελει μια διαδικασια τριων ημερων, η παρασκευη με βασιλικο και προσευχη θελει εξη ωρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή