Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Η 16χρονη που «έσπασε» το κατεστημένο


Η 16χρονη που «έσπασε» το κατεστημένο
Ο αγώνας της κράτησε κάτι λιγότερο από ενάμισι λεπτό. Αυτά τα λιγοστά δευτερόλεπτα κατέληξαν σε ήττα. Οταν αποχωρούσε από το τατάμι, αψήφησε το πρωτόκολλο. Οχι σε επίδειξη κάποιας αλαζονείας, αλλά αποκλειστικά λόγω απειρίας. Ολα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σημασία.
Η Βοϊντάν Σαχερκάνι έγινε η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία η οποία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η 16χρονη τζουντόκα έζησε το όνειρό της. Σε καμία περίπτωση με εύκολο τρόπο.
Στην αρχή, η Σαουδική Αραβία δεν της επέτρεπε τη συμμετοχή. Για προφανείς λόγους. Όταν η Ολυμπιακή Επιτροπή πίεσε τη χώρα, η Σαχερκάνι πήρε το «ΟΚ» για να ταξιδέψει στο Λονδίνο. Τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί. Μόλις άρχισαν. Και αφορούσαν την αμφίεσή της. Οχι το τζουντόκι (σ.σ.: η στολή των αθλητών) που θα χρησιμοποιούσε. Αυτό είναι δεδομένο και απαραίτητο. Αλλά την μπούργκα, την οποία θα έπρεπε να φοράει. Κάτι που η ομοσπονδία του τζούντο, φυσικά, δεν επιθυμούσε.
Τελικά, η λύση ήταν μεσοβέζικη. Εμφανίστηκε στην αρένα «ExCeL» φορώντας ένα μαύρο πλεκτό σκουφάκι «ασφαλείας». Ομοιο με εκείνο που είχε στο κεφάλι της και κατά την διάρκεια της παρέλασης των αθλητών στην τελετή έναρξης.
Η είσοδός της, για τον πρώτο αγώνα στην κατηγορία των 78 κιλών, χαιρετίστηκε από το κοινό με ένα τεράστιο ουρλιαχτό. Η αντίπαλός της Μόνικα Μοχίκα (Πουέρτο Ρίκο) δεν έδειξε κανένα ίχνος συμπόνιας. Εκανε «ιππόν», ύστερα από ένα λεπτό και εικοσιδύο δευτερόλεπτα. Με τη Σαχερκάνι να είναι τόσο σαστισμένη, που λησμόνησε να υποκλιθεί στην αντίπαλο, στον διαιτητή και τους κριτές.
Οπως και να έχει, η Σαουδική Αραβία θα έχει και δεύτερη θηλυκή εκπροσώπηση στο Λονδίνο, με τη Σάρα Ατάρ να συμμετέχει στην κούρσα των 800 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου