Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Συνηθισμένο το «σέξτινγκ» στους νέους


Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πολλοί έφηβοι στέλνουν και δέχονται στο κινητό τους φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο, δίχως να συνειδητοποιούν τους δυνητικούς ψυχολογικούς, κοινωνικούς ή νομικούς κινδύνους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα ρώτησαν σχετικώς 606 μαθητές ηλικίας από 14 έως 19 ετών, διαπιστώνοντας ότι το «σέξτινγκ» είναι πολύ διαδεδομένο.
Σχεδόν το 20% των μαθητών είπαν πως είχαν στείλει μία άσεμνη φωτογραφία τους μέσω του κινητού, ενώ περίπου διπλάσιοι ήταν αυτοί που είπαν πως έχουν λάβει ανάλογες φωτογραφίες μέσω MMS.
Περισσότερο από το 25%, εξάλλου, όσων είχαν δεχτεί τέτοιες φωτογραφίες, τις είχαν προωθήσει σε άλλα άτομα.
Απ’ όσους είχαν στείλει φωτογραφίες άσεμνου περιεχόμενου τρίτων προσώπων, περισσότεροι από ένας στους τρεις το έκαναν παρ’ ότι γνώριζαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν νομικές και άλλες συνέπειες, εάν γίνονταν αντιληπτοί.
Οι υπόλοιποι εν πολλοίς πίστευαν πως η αποστολή τέτοιων φωτογραφιών αποτελεί αποδεκτή δραστηριότητα.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, που δημοσίευσαν την μελέτη τους στην επιθεώρηση «Archives of Sexual Behavior», η αποστολή ή η λήψη γυμνών φωτογραφιών από άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, θεωρείται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και χώρες του κόσμου ποινικό αδίκημα, που εμπίπτει στη νομοθεσία για την κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Επιπλέον, τα ίδια τα άτομα που απεικονίζονται σε αυτές τις φωτογραφίες κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές κοινωνικές ή ψυχολογικές συνέπειες, εάν οι φωτογραφίες τους φτάσουν σε λάθος χέρια.
«Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την ανάγκη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, όπως οι συνελεύσεις για την ασφάλεια των κινητών και η εκπαίδευση των δασκάλων… σχεδιασμένων για να αυξηθεί η ενημέρωση των νέων ανθρώπων για τις δυνητικές συνέπειες του σέξτινγκ», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου