Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

Οι ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας

image
Στην Ιαπωνία τα ανθισμένα δέντρα, και συγκεκριμένα οι κερασιές, γίνονται κάθε χρόνο αφορμή για μια γιορτή σαν ζωγραφιά: το hanemi.
Αυτή τη φορά το hanemi, εκτός από μία παραδοσιακή ιαπωνική γιορτή, είναι για τους κάτοικους της χώρας και μία γιορτή ελπίδας μέσα στις δύσκολες στιγμές που ζουν μετά τον πρωτοφανή σεισμό και το ολέθριο τσουνάμι. Η αρχή της άνοιξης σηματοδοτείται από την άνθιση των κερασιών, κάτι που μεταφορικά μπορεί να ερμηνευτεί σαν ένα νέο ξεκίνημα για τους περισσότερους Ιάπωνες. Σύμβολο της άνοιξης, οι κερασιές έχουν μία περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί μόλις μία εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό οι κάτοικοι της χώρας γιορτάζουν το μεγαλείο της φύσης και οργανώνουν περιπάτους σε μέρη που κατακλύζονται από χρώματα και μυρωδιές. Μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται σε δημόσια πάρκα και πλατείες κάνοντας πικ νικ και απολαμβάνοντας τις μαγικές εικόνες από τις ανθισμένες κερασιές που από μακριά μοιάζουν με ροζ σύννεφα.

image
Για την ακρίβεια, στην Ιαπωνία υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες κερασιών που  καλλιεργούνται σε όλη τη χώρα, ομορφαίνοντας κήπους και πάρκα, με πιο γνωστή και διαδεδομένη την ποικιλία με την ονομασία Somei Yoshino. Τα περισσότερα άνθη κερασιάς έχουν 5 πέταλα, παρόλα αυτά μπορεί κανείς να συναντήσει και ποικιλίες με 10 ακόμα και 20 πέταλα τα οποία ονομάζονται yaezakura. Το χρώμα των ανθών τους είναι απαλό ροζ και λευκό, αλλά υπάρχουν και άλλα πιο σπάνια με σκούρα ροζ, κίτρινα και πράσινα άνθη. Ειδικά μετεωρολογικά δελτία ενημερώνουν για τη διάρκεια του hanemi που φέτος έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου και σε μερικές περιοχές θα διαρκέσει έως τις αρχές Μαΐου.

image
Αγαπημένα μέρη για να απολαύσει κανείς το θέαμα των κερασιών βρίσκονται στο Τόκιο, το Κιότο και την Οσάκα. Ειδικά στο Τόκιο, παράλληλα στον ποταμό Nakameguro υπάρχει ένα από τα ομορφότερα μέρη το οποίο επισκέπτονται οι Ιάπωνες την περίοδο του hanemi. Εξίσου δημοφιλείς είναι οι κήποι Shinjuku Gyoen, με πάνω από χίλια δέντρα κερασιάς και πάνω από 10 ποικιλίες, αλλά και το Ueno Park που βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Μουσείο της πόλης. Ένα ακόμη θεαματικό σκηνικό από ανθισμένες κερασιές δημιουργείται στο Edo Caslte, στο πάρκο Kitanomaru, όπου γίνονται και βαρκάδες στο ποτάμι. Στο πιο παραδοσιακό Κιότο, βόρεια της πόλης, υπάρχει το Μονοπάτι του Φιλοσόφου (Philosopher’s Path), αγαπημένο μέρος των κατοίκων της πόλης με εκατοντάδες κερασιές. Στην Οσάκα, στο πάρκο Kema Sakuranomiya περίπου 5.000 δέντρα βρίσκονται παράλληλα με τον ποταμό Okawa καλύπτοντας αρκετά χιλιόμετρα και εντυπωσιάζοντας κάθε επισκέπτη. 


Και άλλες φωτογραφίες ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου