Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΤΥΣ ΣΟΛΟΜΟΝΗ


Έζησε το 168 π.Χ. Είχε εφτά παιδιά (Ἀβείμ, Ἀντωνίος, Γουρίας, Ἐλεάζαρος, Εὐσεβωνᾶς, Ἀχείμ καί Μάρκελλος. Έζησε  κατά την εποχή που η Ιουδαία βρισκόταν κάτω από την εξουσία του Βασιλιά της Συρίας Αντίοχου του Επιφανούς.
Αυτός για να εξευτελίσει τους Ιουδαίους, τους μάζεψε μπροστά του και τους ανάγκασε να φάνε κρέατα χοιρινά και ειδωλόθυτα ( που θυσιάστηκαν στα είδωλα), τα οποία ήταν απαγορευμένα από τον Ιουδαϊκό νόμο, ως ακάθαρτα. 
Μεταξύ των συγκεντρωμένων Ιουδαίων ήταν και ένας γέροντας 90 χρονών, ο Ελεάζαρος. Αυτόν με  πολλούς τρόπους προσπαθούσε να πείσει ο Αντίοχος να φάει τα απαγορευμένα κρέατα.  Αυτός αρνείτο και έτσι διέταξε να τον γυμνώσουν και να τον μαστιγώσουν.  Στο τέλος τον έριξαν στη φωτιά και τον έκαψαν.
Θύμωσε πολύ ο Αντίοχος και, αφού δεν κατάφερε να νικήσει τον γέροντα, διέταξε να του φέρουν κοντά του τους εφτά Μακκαβαίους αδελφούς μαζί με τη μητέρα τους Σολομονή. Στην αρχή με κολακείες και στη συνέχεια με απειλές τους πίεζε να φάνε.  Κανένας δεν υποχωρούσε, γιατί αυτός ο νόμος ήταν αντίθετος με τη θρησκεία τους.
Έτσι όλα τα παιδιά της γενναίας Σολομονής πέρασαν φρικτά βασανιστήρια για την πίστη τους και ρίχτηκαν σ’ ένα τηγάνι με καυτό λάδι.). Ἡ ἁγ. Σολομονή ἀνῆκει στούς λεγόμενους "αὐτόκλητους Μάρτυρες", διότι ρίχθηκε μόνη της στήν πυρά, μετά τόν θάνατο τῶν παιδιῶν της.


Οι τρείς λειψανοθήκες ιερά λείψανα των αγίων γυναικών, 
της αγίας Ευφημίας, της αγίας Θεοφανούς της αυτοκράτειρας, 
συζύγου Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού, και της αγίας Σολομονής, 
μητρός των αγίων Μακκαβαίων.πηγή


Τό Λείψανό της σεβάσθηκε ἡ φωτιά καί σήμερα φυλάσσεται ἀδιάφθορο στόν Πατριαρχικό Ναό τοῦ ἁγ. Γεωργίου, στό Φανάρι ΚΠόλεως, μαζί μέ τά ἐπίσης ἀδιάφθορα Λείψανα τῶν Ἁγίων Θεοφανοῦς τῆς Βασιλίσσης καί Μεγαλομάρτυρος Εὐφημίας.
Ἡ μνήμη της τιμᾶται τήν 1η Αὐγούστου.

2 σχόλια: