Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η ομορφότερη πριγκήπισσα της Ευρώπης!

Η Ελισάβετ ήταν γερμανίδα πριγκίπισσα, δεύτερη κόρη του Μεγάλου Δούκα Λούντβιχ IV της Έσσης, στις όχθες του Ρήνου και της βρετανίδας πριγκίπισσας Αλίκης, και εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας. Όλη της τη ζωή της η Ελισάβετ καταπολεμούσε τον πόνο. Μετά το μαρτύριο της κατά τη διάρκεια της ρωσικής επανάστασης, η Ελισάβετ αγιοποιήθηκε ενώ θεωρήθηκε η ομορφότερη πριγκίπισσα της Ευρώπης.
Image result for sfanta elisabeta feodorovna a rusiei

Από την παιδική της ηλικία η Ελισάβετ ήταν θρησκευόμενη και μαζί με τη μητέρα της συμμετείχε σε πολλές φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Ζώντας στη μοναξιά, η γερμανίδα πριγκίπισσα δεν έδειχνε να αγωνιά ιδιαίτερα για γάμο.
Απέρριπτε όλους τους μνηστήρες υποψήφιους για γάμο, μέχρι που συνάντησε τον Σεργκέι Αλεξαντροβιτς Ρομανόφ, τον πέμπτο γιο του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Β. Σε ηλικία είκοσι χρόνων αρραβωνιάστηκε τον Μεγάλο Δούκα και αργότερα έγινε γυναίκα του.

Image result for sfanta elisabeta feodorovna a rusiei

Έβαλε τα δυνατά της για να μάθει τη Ρωσική γλώσσα και τις παραδόσεις. Και σύντομα κατέκτησε και τα δύο. [Ο Μεγάλος Δούκας Λούντβιχ IV της Έσσης με τις κόρες του, Έλλα (δεξιά) και Αλιξ (αριστερά). 1881]
Ο Σεργκέι Αλεξάντροβιτς ήταν ένα ειλικρινά θρησκευόμενο άτομο. Το παράδειγμα του συζύγου της, επηρέασε σημαντικά την Ελισάβετ, η οποία αποφάσισε να δεχθεί την Ρωσική Ορθόδοξη Πίστη, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της και της οικογένειάς της από το Ντάρμσταντ.
Ως σύζυγος του Γενικού Κυβερνήτη της Μόσχας (Ο Μεγάλος Δούκας Σεργκέι διορίστηκε σε αυτή τη θέση το 1891) ίδρυσε το Ελισαβετιανό Φιλόπτωχο Ίδρυμα, το 1892. ( Η Ελισάβετ και ο Σεργκέι Αλεξάντροβιτς με εθνικές φορεσιές για την ομώνυμη χοροεσπερίδα στα Χειμερινά Ανάκτορα).

Σύντομα η κοινωνική δραστηριότητά της εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την επαρχία της Μόσχας. Επιτροπές του Ελισαβετιανού ιδρύματος συστάθηκαν σε όλες τις ενορίες της Μόσχας. Εκτός αυτού η Ελισάβετ ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Γυναικών του Ερυθρού Σταυρού.
Image result for sfanta elisabeta feodorovna a rusiei

Μετά την έναρξη της Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου η Ελισάβετ προχώρησε στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Βοήθειας για τους στρατιώτες, δημιουργώντας κέντρο αιμοδοσίας στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου, όπου αποθηκεύονταν επίδεσμοι, ράβονταν ρούχα και συγκεντρώνονταν πακέτα, ενώ δημιουργήθηκαν και κινητές εκκλησίες.
Η χώρα σταδιακά κατακλυζόταν από τρομοκρατικές επιθέσεις, διαμαρτυρίες και απεργίες... Η επανάσταση ήταν προ των πυλών. Ο Μεγάλος Δούκας Σεργκέι Αλεξάντροβιτς έκρινε ότι έπρεπε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα καταστολής κατά των επαναστατών, ωστόσο, υπέβαλε την παραίτησή του.
Παρ 'όλα αυτά, η Σοσιαλιστική Επαναστατική Επιτροπή καταδίκασε σε θάνατο τον Μεγάλο Δούκα Σεργκέι. Στις 18 Φεβρουαρίου 1905, ο Μέγας Δούκας σκοτώθηκε από βόμβα, που έριξε ο τρομοκράτης Ιβάν Καλιάγεφ.( Η Ελισάβετ στο πένθος, μετά το θάνατο του συζύγου της).
Image result for sfanta elisabeta feodorovna a rusiei

Λίγο μετά το θάνατο του συζύγου της, η Ελισάβετ πούλησε τα τιμαλφή της (κι επέστρεψε μέρος από αυτά στον ταμεία της δυναστείας Ρομανόφ) και με τα χρήματα που έλαβε αγόρασε ένα κτήμα στο δρόμο Μπολσάγια Ορντίνκα με τέσσερα σπίτια και ένα μεγάλο κήπο, όπου ίδρυσε το 1909 τη Μονή Μάρφο- Μαρίινσκι.
Μετά την εγκατάστασή της στο μοναστήρι, η Ελισάβετ ασκήτεψε, φροντίζοντας τη νύχτα τους βαριά άρρωστους και διαβάζοντας την ημέρα το βιβλίο των Ψαλμών, ενώ μαζί με τις αδελφές της επισκεπτόταν με τα πόδια καθημερινά τις φτωχότερες συνοικίες της Μόσχας.
Επισκεπτόταν το πιο εγκληματικό μέρος της Μόσχας, την Αγορά Χιτρόφ, σώζοντας μικρά παιδιά από εκεί.
Image result for sfanta elisabeta feodorovna a rusiei

Η Ελισάβετ αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Μπολσεβίκους. Την άνοιξη του 1918 συνελήφθη και εξορίστηκε στο Περμ. Τον Μάϊο του 1918, μαζί με άλλα μέλη του Οίκου των Ρομανόφ μεταφέρθηκε στο Αικατερινεμπούργκ. / Διατριβή της Βέρα Ι. Γκλαζούνοβα "Η Μεγαλομάρτις Ελισάβετ Φιόντοροβνα." 1997.
Δύο μήνες αργότερα, οι Ρομανόφ μεταφέρθηκαν στην πόλη Αλαπάγιεφσκ. Την νύχτα της 5 Ιουλίου 1918, η Μεγάλη Δούκισσα Ελισάβετ δολοφονήθηκε από τους Μπολσεβίκους, και μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειας Ρομανόφ, ρίχτηκε στο ορυχείο Νόβαγια Σελίμσκαγια, 18 χλμ. έξω από την Αλαπάγιεφσκ.
Το 1992, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποίησε τη Μεγάλη Δούκισσα Ελισάβετ. 

Елисавета Алапаевская

Διαβάστε τον βίο της


1 σχόλιο:

  1. Ποσο συγκινητικος ο βιος της πριγκηπισσας αγιας και συνονοματης!Οι βιοι των αγιων και τα λογια των πατερων της εκκλησιας ειναι το μεγαλυτερο πνευματικο πανεπιστημιο!Επι Σταλιν και Λενιν χιλιαδες οι μαρτυρες και οι αγιοι που βασανισθηκαν!Τι τραβουσαν οι χριστιανοι και τι τραβανε εως και σημερα στην Συρια!Και τι μας περιμενει ακομα... Ελισσαβετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή