Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Κι όμως, εν έτει 2012 φαίνεται πως είναι... έγκλημα για μια γυναίκα να κυκλοφορεί χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα.


Κι όμως, εν έτει 2012 φαίνεται πως είναι... έγκλημα για μια γυναίκα να κυκλοφορεί χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα.
Έτσι  την... έπαθαν περισσότερες από 1000 προσκυνήτριες, που ξεκίνησαν από τη Νιγηρία για να πάνε στη Σαουδική Αραβία και να προσκυνήσουν στη Μέκκα, αλλά όταν έφτασαν στον προορισμό τους, δε μπορούσαν να πιστέψουν τι τις περίμενε.
Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας απέλασε 150 και έθεσε υπό κράτηση άλλες 1000 γιατί έφτασαν στη χώρα χωρίς τη συνοδεία ανδρών!
Ο Μοχάμεντ Μπέλο, ο Νιγηριανός υπεύθυνος για το προσκύνημα στη Μέκκα, δήλωσε ότι 150 γυναίκες κρατήθηκαν σε αεροδρόμιο στη Σαουδική Αραβία με τη δικαιολογία ότι "δεν συνοδεύονταν από άντρες προσκυνητές (...) αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη συνεχίστηκε και με άλλες πτήσεις που προσγειώθηκαν στα Εμιράτα". Περίπου 1000 γυναίκες κρατούνται ακόμα στο αεροδρόμιο της Τζέντα.
Πολλές από τις προσκυνήτριες αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στο αεροδρόμιο Κάνο της Νιγηρίας. "Δεν μας έδωσαν καν νερό να πιούμε, δεν είχαμε φαγητό και ήμασταν καθηλωμένες στις θέσεις του αεροπλάνου όλες αυτές τις ώρες", δήλωσε δακρυσμένη μία από τις γυναίκες, γράφει το Reuters.
Το κοινοβούλιο της Νιγηρίας αποφάσισε να στείλει επιτροπή στη Σαουδική Αραβία "προκειμένου να επικοινωνήσει με τις αρχές της χώρας σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης των Νιγηριανών γυναικών".
Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Reuters, θεωρούνται κατώτερες των αντρών και είναι απαραίτητη η άδεια από κηδεμόνα -τον πατέρα, τον αδερφό ή τον σύζυγο- προκειμένου να ταξιδέψουν εκτός της χώρας, να δουλέψουν ή να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα είδη ιατρικής περίθαλψης. Επίσης δεν τους επιτρέπεται να οδηγούν και συνήθως απαιτείται ανδρική συνοδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου